Udenlandske håndværkere bidrager til byggebranchen.
Vi ved godt, at der er delte meninger om brugen af udenlandske arbejdskraft. Der er mange urimelige fordomme, mange hensyn, som måske ikke handler så meget om de udenlandske vikarer og medarbejdere, som om frygten for, hvad virksomhedens egne medarbejdere vil sige. Hvad kunderne vil sige, og hvordan det føles i maven at være usikker på, hvordan man selv vil klare sig i samarbejdet. Usikkerheden er helt reel. Fordommene nok ikke. Efter mange år i branchen ved vi, at de forløb, der er planlagt fornuftigt, ja de kan næsten altid betegnes som en succes bagefter.
Uanset holdninger, er det et faktum at vi ganske enkelt ikke kan undvære de mange udlændinge, der bor og arbejder i Danmark, eller som vælger at arbejde som vikar, give den en skalle og drage videre, når kontrakten er afsluttet.
Tænk engang, hvor megen værdi vi vil gå glip af, hvis vi ikke tager imod en hjælpende hånd udefra. Tænk engang, hvor megen produktion 215.00 fuldtidsansatte medarbejdere kan bidrage med på et kvartal. For det er faktisk det antal udlændige, der var beskæftiget i Danmark i første kvartal i 2019. Tænk også, at en ud af tre arbejdstimer, der netop i disse måneder investeres i Odenses Letbane, leveres af udenlandsk arbejdskraft.
Når vi mangler arbejdskraft
Det har i en årrække været et problem for den danske økonomi, at vi mangler arbejdskraft til at løse de mange opgaver i byggeriet, i metalindustrien og andre steder, hvor vi af forskellige årsager, faktuel mangler arbejdskraft.
Politisk har vi fået manglen på kvalificeret arbejdskraft på dagsordenen. Vores unge mennesker skal igen synes at det er fint at få olie eller maling på fingrene. Eller få splinter i, mens de bygger nye huse, energioptimerer eller moderniserer beboelse, institutioner og erhvervsejendomme. Det er selvfølgelig en langsigtet plan.
Lige nu har i særdeleshed byggeriet problemer med mangel af arbejdskraft. Men af helt andre årsager, end der normalt tales om. De seneste måneder har stået i coronaens tegn, og oveni bekymringen for, om der er nok i ordrebøgerne, viser det sig at give betydelige udfordringer med at færdiggøre de opgaver, der allerede er i gang.
De mange udenlandske medarbejdere, der er hjemsendt, eller ved udbruddet af coronaen, skyndte sig at rejse hjem til deres familier. Der mangler derfor både lyden af hammere og duften af maling på flere byggepladser. Og det kan have store konsekvenser for de virksomheder, der har en kontrakt om at aflevere et byggeri rettidigt.
Det er fristende at gøre en tanke om, hvad der vil ske i en ikke så fjern fremtid, hvor(når) vores udenlandske smede, CNC-operatører, tømrere, malere mv. ikke længere har lyst til at give os en hånd. Fordi det ikke længere er attraktivt. Ledigheden i flere lande østpå er på niveau eller endog lavere end i Danmark. Levestandarden er stigende og lysten til at skabe velfærdssamfund ”hjemme” bliver mere og mere udbredt.
Det er imidlertid ikke virkeligheden endnu. Men i flere brancher er der allerede store udfordringer. Og med tanke på, hvor stor en produktion, der skabes – også – takket være det mandskab, der hentes udenfor grænserne. 219.000 medarbejdere skaber stor værdi. Ikke bare på den arbejdsplads, hvor de er beskæftiget, men også i servicesektoren, der nyder godt af deres indsats.
Der er fordele ved også at bruge udenlandske håndværkere
- Udenlandske vikarer er også kvalificerede, dygtige håndværkere
- Vikarer som en fleksibel løsning
- Vikarerne kommer for at arbejde – også gerne ekstra timer
- Vikarerne har lavt sygefravær
- Vikarerne giver dig adgang til det mandskab du har behov for
- Vikarerne kan spare dig for udgifter til udlæg – arbejdskraften er, hvor du skal bruge den
- Vikarbureauet tager sig af meget af det administrative.